Windows 10: Slower internet speed after fresh install Solved

  1.    17 Apr 2018 #1

    Slower internet speed after fresh install


    I had to do a fresh install because of a windows update glitch and now my internet speed went from 80-90mbps down and 15mbps up to 12 down and 6 up. I have updated all my internet drivers through device mgmt, restarted it to see if it needed it to be restarted, but I still get the same speed. Is there anything I'm missing? Thanks in advance.
      My ComputerSystem Spec

  2.    17 Apr 2018 #2

    I'm noticing recently that on machines with (a) Hyper-V enabled and (b) an external switch defined, Internet speed drops off dramatically. If this describes your machine, make an image backup, then uninstall the external switch (at both device level and in Hyper-V manager), then check Internet speed. You restore the backup to put things back the way they were if it doesn't help. If it does help, post a new thread in the Virtualization forum and @Kari and I will help you figure out some alternative networking strategy.
    HTH,
    --Ed--
      My ComputersSystem Spec

  3.    17 Apr 2018 #3

    I don't think it's either of these. I am not sure how to find Hyper-V but I tried in windows search and nothing came up except 'Turn Windows features on and off'. I checked in there and there was no such thing as Hyper-V. You might want to know, I am terrible with hardware and software, or just PCs in general. I check the internet for every problem I have. That basically means I have no idea what you said anyway (no offence), but thank you for replying.
      My ComputerSystem Spec

  4.    17 Apr 2018 #4

    What is the settings on your network card and is your router a gigabyte or 100 meg often it will default to full duplex and most domestic routers cant cope so it resends a lot of data slowing it down
      My ComputerSystem Spec

  5.    18 Apr 2018 #5

    No offense taken. Sometimes, possible theories don't make sense. If you don't know if you have Hyper-V or not, chances are nearly certain that you DON'T have it and aren't using it. That voids my theory anyway! At this point, I'd suggest looking at the NIC drivers to see if they've been updated recently. If so, it may turn out that rolling back to the previous version will restore your performance. Here's a link to the relevant TenForums tutorial: How to roll back Driver to Previous version. You can try this pretty easily, and see if it makes a difference (or if it's even possible). Otherwise, I'm in agreement with Samuria's theory about full-duplex traffic overwhelming your router.
    HTH,
    --Ed--
      My ComputersSystem Spec

  6.    18 Apr 2018 #6

    So I tried the rollback in big hopes that it will work, but the internet became even slower. I updated it back to the current one, and it gave me a restart prompt. I thought of it as good news, but now, after restarting, it has the same speed as the rolled back update. I don't understand this magic.
      My ComputerSystem Spec

  7.    23 Apr 2018 #7

    I fixed it. All I did was reset the network and uninstall the family control. Now I have 150 down and 10 up, and downloads are no longer a problem.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Three weeks ago, I had Gigabit FIOS installed, but I have never been able to get gigabit speeds going both ways. I always get 900+ Mbps UPLOAD but never more than 300 Mbps DOWNLOAD. But, I get 900/900+ Mbps between the Router and the Server...
Hi have been using windows 10 64bit with an upgraded version ( via the free upgrade) My PC has become slower and slower so I decided the time had come for a fresh install. So I formated the drive and inserted a USB stick with v10pro and...
A few weeks ago I installed a SSD into my desktop and installed Windows 10 on it. I never checked my speeds at the time so I'm not sure exactly when my download speeds started to be terrible, but I assume it was then. Other computers on the network...
New router but slower download speed in Network and Sharing
Hello, I just replaced my old router (Linksys WRT54G) to a Linksys x1000. However, my download speed is slower than the previous router I had. I tried the following things to resolve this problem: Upgrading to the latest firmware...
Hi all. I have a weird problem with my internet connection. After i had instaled win 10, my interned slowed down. Before i had speed around 50 mbps (old result under) http://e-speedtest.com/test/785260 Now my speed is 10-15 mbps - no more....
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 23:53.
Find Us